HuisvandeStreekLekkerste cadeauwinkel van limburg

Activiteiten agenda

04

januari

Een klok uit Lottum - 800 jaar Horst aan de Maas
Lees verder >

19

januari

Oudheidkamer America "Aan de Brug"
Lees verder >

19

januari

Bezichtiging Molen "Eendracht Maakt Macht"
Lees verder >

20

januari

800 Jaar Horst aan de Maas: Kantfabriek 10
Lees verder >

20

januari

Exposities 2019 De Kantfabriek
Lees verder >

04 januari | | Een klok uit Lottum - 800 jaar Horst aan de Maas

EEN KLOK UIT LOTTUM

Postuum eerbetoon

De Klok uit Lottum is een postuum eerbetoon aan allen die zich de afgelopen achthonderd jaar hebben ingezet voor hun omgeving, zonder daarvoor ooit bijzondere erkenning gekregen te hebben. Op een prominente plek in de gemeente is iedere tik uit de klok van Hay Peeters een saluut aan allen die durven te dromen...

Lottum Hay Peeters.jpg

Hay Peeters uit Lottum (1913 – 1985) had als kind een droom. Hij wilde klokkenmaker worden en de tijd vangen in zelfgebouwde uurwerken. Hij had echter de pech dat de tijd die hij als klokkenmaker wilde vangen hem niet gegeven was omdat het gezin een opleiding niet kon betalen. In plaats daarvan ging Hay Peeters al jong werken en werd later boer, rozenkweker. 

Zijn vaardigheden en inzichten die hij tijdens zijn leven op andere technische vlakken ten bate van zijn omgeving liet gelden – in Lottum werd hij ‘d’n oetvinder’ genoemd – benutte hij na zijn pensioen om volop zijn oude passie op te pakken. 

Na een lang leven vol arbeid en dienstbaarheid kreeg hij in zijn laatste jaren de tijd te doen wat hij als 12-jarige niet mocht. Hij bouwde vele klokken en gaf ze gul weg, maar de grootste van allen bleef in zijn huis. 

Klok uit Lottum 1

Dit pronkstuk van anderhalve meter hoog en gemaakt van uitsluitend afgedankt materiaal wijst de seconden, minuten, uren, de dagen van de week, de maanden van het jaar en de stand van de maan.

Op de dag dat Hay Peeters sterft zet zijn vrouw de klok stil...
Door het uurwerk -dat is stilgezet op de dag van zijn overlijden- op de eerste dag van 2019 opnieuw in werking te stellen, kan onze gemeenschap een postuum eresaluut brengen aan Hay Peeters en al die anderen die onze gemeenschap mee groot maakten, zonder dat hun naam daarvoor ooit vereeuwigd zal worden.


GEMEENTEHUIS HORST AAN DE MAAS
Wilhelminaplein 6
5960 AA Horst

Tijdens openingstijden van het gemeentehuis

Gemeentehuis Horst / Gratis / 04 januari 2019 / 31 december 2019 /

virtuele tour

Contactgegevens

TIP Horst aan de Maas
info@toerismehorstaandemaas.nl