HuisvandeStreekLekkerste cadeauwinkel van limburg

Activiteiten agenda

04

januari

Een klok uit Lottum - 800 jaar Horst aan de Maas
Lees verder >

19

januari

Oudheidkamer America "Aan de Brug"
Lees verder >

19

januari

Bezichtiging Molen "Eendracht Maakt Macht"
Lees verder >

20

januari

800 Jaar Horst aan de Maas: Kantfabriek 10
Lees verder >

20

januari

Exposities 2019 De Kantfabriek
Lees verder >

23 november | | Bevrijdingsconcert Koninklijke Harmonie

‘Muziek is dé manier om de bevrijding te vieren’

Na Tommy in ut plat en de eerste editie van de Zomerfinale, maakt de Koninklijke Harmonie van Horst zich op voor het volgende grote muziekproject: het bevrijdingsconcert Hôrs 75 jaor vreej. Op zaterdag 23 november vormt de Lambertuskerk in Horst het decor voor een concert dat 75 jaar vrijheid viert.

Op 23 november 1944 werd het dorp Horst bevrijd van de Duitse bezetting. Precies 75 jaar later wil de Horster harmonie daar stil bij staan met een concert. “We liepen al langer rond met het idee om iets te doen naar aanleiding van 75 jaar bevrijding”, geeft Josien Vermeeren, voorzitter van de orkestcommissie, aan. “Dat idee groeide uit tot een concert aangevuld met een projectkoor en met medewerking van het Comité 4 mei. Daarnaast betrekken we de basisscholen bij het project, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen eraan herinnerd worden dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Leerlingen van groep 6 en 7 van basisschool De Doolgaard gaan in de les aan de slag met dit thema en het resultaat is straks te zien tijdens het optreden.” Het concert vindt plaats in de Lambertuskerk. “Het is een mooie, passende locatie hiervoor”, zegt Krisje Huijs van de PR. “We wilden het concert per se in Horst geven. ’t Gasthoês wordt momenteel verbouwd en de Mèrthal was niet beschikbaar, dus dit was een logische keuze.” De keus voor de Lambertuskerk was niet alleen een praktische. Josien: “De kerk is aan het einde van de oorlog gebombardeerd, dus er is ook een historisch aspect aan verbonden. Dat we het in de kerk houden, betekent wel dat het organisatorisch wat meer voeten in de aarde heeft. Gelukkig is deken De Graaf Woutering erg enthousiast.”
Voor de harmonie is het niet de eerste keer dit jaar dat ze een groot evenement op poten zet. Zo was daar enkele maanden geleden nog de musical Tommy in ut plat. “Ja, wat dat betreft is het een mooi jaar voor ons”, beaamt Josien lachend. “Aan de andere kant zijn we in de orkestcommissie altijd bezig met het plannen van het volgende concert. Voor het orkest vergt het verder ook niet veel extra’s, afgezien van een of twee extra repetities in de kerk.” Het bleek ook niet zo moeilijk te zijn om een koor samen te stellen. “Het is de eerste keer dat we met zo’n projectkoor samenwerken. Onze dirigent Geert Mooren werkt veel samen met Roel Verheggen, die Passion heeft gedirigeerd, waaraan ook een aantal muzikanten van de harmonie heeft meegewerkt. Hij leidt het projectkoor. Josien heeft daarnaast zangers benaderd. Ook is er een bericht uitgegaan naar de diverse koren in Horst aan de Maas. Binnen een week hadden we meer dan zeventig aanmeldingen. Daar is uiteindelijk een koor van zestig personen uit voortgekomen.” Het orkest wordt tijdens het concert ook bijgestaan door een combo. “Met dit combo hebben we ook samengewerkt tijdens Tommy. Zij waren meteen weer enthousiast.”
De muziek wordt tijdens het concert ondersteund door historische beelden. Rode draad vormen de verhalen van mensen die de Tweede Wereldoorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Josien: “Hans Steenmetz van het Comité 4 mei is deze verhalen nu aan het verzamelen. Door de muziek en de beelden proberen we de mensen mee te nemen in de verhalen. Muziek op zichzelf kan al indrukwekkend zijn, aangevuld met die verhalen wordt dat alleen maar meer.” “Ik denk dat het een indrukwekkende avond wordt”, zegt Krisje. “Ik heb nu één repetitie van het koor meegemaakt en ik kreeg tijdens het luisteren al kippenvel. Het concert staat stil bij de oorlog en bij de bevrijding. We vatten vijf jaar samen in muziek.” Josien: “Met Tommy hebben we ons als harmonie van een heel andere kant laten zien. Daar worden we nog steeds over aangesproken. We hopen mensen daarmee getriggerd te hebben om ook naar dit concert te komen. Dit wordt net zo mooi. Muziek is dé manier om de bevrijding te vieren.”

Lambertuskerk Horst / / 23 november 2019 / 23 november 2019 /

virtuele tour

Contactgegevens

TIP Horst aan de Maas
info@toerismehorstaandemaas.nl