HuisvandeStreekLekkerste cadeauwinkel van limburg

Activiteiten agenda

04

januari

Een klok uit Lottum - 800 jaar Horst aan de Maas
Lees verder >

19

januari

Bezichtiging Molen "Eendracht Maakt Macht"
Lees verder >

19

januari

Oudheidkamer America "Aan de Brug"
Lees verder >

20

januari

800 Jaar Horst aan de Maas: Kantfabriek 10
Lees verder >

20

januari

Exposities 2019 De Kantfabriek
Lees verder >

20 oktober | 11.00-17.00 uur | Diverse activiteiten in De Locht

Paddenstoelendag

In het Champignonpaviljoen kan de bezoeker het productieproces van champignons en de geschiedenis van de champignonteelt in Nederland zien, horen en beleven.

De verkoop en de handel in paddenstoelen gebeurt live via de originele veilingklok in het museum. Uiteraard diverse champignonsoorten, maar ook exoten als oesterzwammen, Shi itake en andere bijzondere padenstoelen worden geveild.

Wok specialist Gerard van de Vossenberg bereidt in het champignonpaviljoen midden tussen het publiek verse gerechten voor eenieder die lekker wil eten. Het museumrestaurant De Spieker heeft op 20 oktober een aangepaste paddenstoelenkaart met  bospaddenstoelensoep, dubbelburger (50% rundvlees en 50% oesterzwammen) en bourgondische champignons op twee sneetjes Lochtbrood.

Niet alleen de champignon, waar Melderslo en de regio Horst jarenlang een voortrekkersrol in heeft vervuld in Nederland en in West-Europa, wordt uitgelicht: ook nieuwe paddenstoelensoorten voor consument en gastronomie krijgt het publiek te zien én te proeven. Ervaringsdeskundige Johan Janssen geeft demonstraties van bijzondere paddenstoelensoorten.

In de oudste boerderij van Melderslo uit 1320 kan de bezoeker gratis heksensoep proeven: een geweldig gerecht voor jong en oud. Je waant je echt in de late middeleeuwen. De bezoeker is wel gewaarschuwd: echte heksen kunnen dit beter niet doen want dan ………

Veilingklok voor kinderen

In Museum de Locht bevindt zich in het Aspergepaviljoen een prachtige veilingklok, een geschenk van de veiling ZON. Deze klok is in 1908 gebouwd. De klok kwam in de plaats van een zogenaamde akoestische veiling, waarbij de prijs van het artikel werd genoemd van hoog naar laag. Met degene die het eerst “mijn” riep, werd de koop gesloten. De klok (de wijzer loopt langs de prijzen van hoog naar laag) werd gezien als een eerlijker methode. In plaats van “mijn” te roepen, kan men op een knop drukken. Wie het eerst drukt betaalt de prijs op de klok. Het gebruik van de veilingklok op zondagmiddag wordt speciaal georganiseerd voor kinderen.

Stroop maken

Vurdewind
De muziekgroep “Vurdewind” bestaat uit zes muzikanten, die met behulp van onder andere een banjo, gitaar, fluit, viool en drums muziek uit Nederland, Engeland en Duitsland ten gehore brengen.

Streekmuseum De Locht, Broekhuizerdijk 16d, Melderslo / Volwassenen: € 8,00 Kinderen t/m 12 jaar: € 4,00 Kinderen t/m 4 jaar: gratis / 20 oktober 2019 11.00-17.00 uur / 20 oktober 2019 / www.delocht.nl

virtuele tour

Contactgegevens

TIP Horst aan de Maas
info@toerismehorstaandemaas.nl